Tina Gorenjak – diplomirana dramska igralka, pisateljica, režiserka

Rodila se je 8.julija 1972 v Slovenj Gradcu. Končala je klasično gimnazijo v Celju, smer jezikoslovje (angleščina, nemščina, francoščina). Po končani gimnaziji je opravila sprejemne izpite na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in leta 1997 diplomirala na Oddelku za dramsko igro in umetniško besedo. Od leta 2005 deluje kot samostojna ustvarjalka na področju kulture.

Pri treh letih je začela plesati balet pri Damirju Zlatarju-Frayu. Najpomembnejša leta plesne izobrazbe, so bila med devetim in osemnajstim letom, ko je plesala pri Studiu za ples Celje, Plesni teater IGEN.
Leta 1997 je končala študij AGRFT v Ljubljani in postala Diplomirana dramska igralka. Od leta 1997 do 2005 je bila zaposlena v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, kjer je odigrala več kot 20 gledaliških vlog in sodelovala z mnogimi režiserji. V tem času je igrala tudi v več filmih ( Stereotip, Čamčatka, Blues za Saro...), nadaljevankah (Čokoladne sanje, Blisk...) in vodila različne prireditve (Najbolje oblečeni Slovenci, Novi Rock, Viktorji, Hit festival...). Sodelovala je tako z institucionalnimi gledališči (SNG Drama), kakor tudi z alternativnimi gledališči (Gledališče Glej).
Leta 2001 je napisala svoj prvi dramski tekst z naslovom MUCA MACA ALI BREZ LJUBEZNI MI ŽIVETI NI, ter besedilo za naslovno pesem v predstavi. Tekst je bil koncipiran kot monokomedija, ki jo je v režiji Branka Đurića- Đurota, več kot šestdesetkrat uspešno odigrala. To je bil istočasno njen pevski debi. Za pesem Muca, ki se je uvrstila na vse pomembnejše glasbene lestvice pri nas, je v režiji Jasne Hribernik posnela atraktiven videospot.
Leta 2004 je z založbo Dom Svobode izdala svoj prvi CD z naslovom Peep Pop in drugi videospot (prav tako v režiji Jasne Hribernik) Do you wanna.
V vseh teh letih je bila gostja številnih televizijskih in radijskih oddaj. Leta 2005 je zapustila SLG Celje in deluje kot samostojna ustvarjalka na področju kulture. V istem letu je vodila samostojno radijsko oddajo Usodna privlačnost na Radiu Fantasy.

Igrala je v veliki uspešnici Špas Teatra 5žensk.com, ki je z več kot 400 ponovitvami po vsej Sloveniji ena najuspešnejših in najbolj gledanih slovenskih predstav.

Leta 2006 je bila izbrana med 10 najperspektivnejših umetnikov iz celega sveta (med 3670 prijavljenimi) na festival 5th Berlinale Talent Campus 2006.

Sinhronizirala je več radijskih in televizijskih oglasov, televizijskih risank (Feliksova pisma) in celovečernih risanih filmov (Avtomobili, Disney/Pixar).

Napisala je več avtorskih tekstov za gledališke predstave- muzikal PRAVA DEKLETA in s soavtorico Martino Ipša stand-up komedijo MUCA MACA 2 ALI BREZ DLAKE NA JEZIKU. Obe avtorski predstavi, v katerih tudi igra, sta bili deležni izjemno dobrih kritik, tako s strani kritikov, kakor gledalcev. Pri predstavi Prava dekleta se je prvič preizkusila tudi kot producentka, organizatorka in scenografka.

Začela se je ukvarjati s stand up-om in kot uspešna komičarka gostuje po različnih prizoriščih po Sloveniji. Prav tako je ustvarila več različnih plesno-pevskih gledaliških show-ov, s katerimi gostuje z ekipo profesionalnih plesalcev www.showart.si , piše scenarije in vodi različne prireditve in dogodke.

2009 je režirala predstavo Dan žena v produkciji KUD Medvode. Pri predstavi je prav tako prispevala scenografijo.

2010 je, ponovno s soavtorico Martino Ipša, napisala komedijo XXL BEJBE. Predstavo je tudi režirala in naredila scenografijo. V letu 2011 je s skupino stand up komičark posnela odmevno televizijsko oddajo Brez dlake na jeziku na RTS televiziji in uspešno večkrat nastopala s stand up programom v angleškem jeziku v Unionski kavarni Ljubljana.

2012 je s soavtorico Martino Ipša napisala scenarij za celovečerni film REAL GIRLS, ki je bil izbran med devet najboljših scenarijev za MIDPOINT Central European Script Center.